Bent u op zoek naar een nieuwe baan? Wellicht is werken in de transport en logistiek wel iets voor u. Een nieuwe baan ligt niet zomaar voor het oprapen, zeker omdat we wel willen dat deze goed bij ons past. Een baan hoeft natuurlijk niet voor altijd te zijn, maar het is toch fijn als u hier in ieder geval een aantal jaar ervaring op kunt doen. Door de coronacrisis bent u niet als enige op zoek naar een baan. Misschien bent u toe aan een carrièreswitch of werkte u al in de transport en logistiek maar wilt u graag een andere functie vervullen. Herkent u uzelf hierin? Lees dan over drie beroepen binnen de transport en logistiek.

Transportplanner

Voordat transport daadwerkelijk kan plaatsvinden, moet dit natuurlijk gepland worden. De transportplanner regelt het transport van goederen voor een bedrijf of bijvoorbeeld binnen een transportbedrijf zelf. Goederen kunt u transporteren over weg, water, spoor en in de lucht. Daarom heeft u als transportplanner grondige kennis nodig van de internationale infrastructuur om een zo gunstig mogelijke route uit te zetten. Tijdens het transport kunnen zich ook onverwachte dingen voordoen, waardoor u als planner snel moet kunnen schakelen. Daarnaast bent u als transportplanner verantwoordelijk voor de indeling van de goederen in het vervoersmiddel. Niet alleen moet de ruimte optimaal benut worden, maar ook moeten goederen in de juiste volgorde worden ingeladen. Als transportplanner horen tot uw taken het maken van afspraken met de opdrachtgever, het plannen van ritten, interne communicatie over de ritplanning, begeleiding tijdens de rit en de afhandeling van documentatie.

Koerier

Een koerier is iemand die allerlei soorten post of pakketten bezorgd. Deze moeten natuurlijk op een zo efficiënt mogelijke manier naar de eindbestemming worden gebracht, waardoor een koerier goed moet kunnen navigeren. Kennis van het werkgebied is dan ook een zekere aanrader. Meestal vervoert een koerier zich per auto of camionette. U kunt ook uw eigen koeriersdienst starten. Begin klein, met een of twee camionettes, en breid daarna verder uit. U kunt hierbij nieuwe camionettes aanschaffen, maar ook een camionette occasion. Zorg wel voor de juiste documenten wanneer u dit van plan bent.

Magazijnmedewerker

Als magazijnmedewerker bent u verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met de opslag van goederen en de goederenstromen binnen een magazijn. U heeft dan ook te maken met diverse werkzaamheden, zoals het inscannen van goederen, het laden en lossen van vrachtwagens, het sorteren van goederen, het verwerken van binnenkomende orders en retouren, het verplaatsen van goederen en het klaarmaken van orders. Zo heeft u eigenlijk altijd wel een taak beschikbaar die goed bij u past.