Vrachtwagenchauffeur een zwaar beroep? Je denkt misschien, een vrachtwagenchauffeur zit toch de hele dag, dat is toch niet zwaar? Het tegengestelde is waar.

Je herinnert je misschien nog wel hoe vermoeiend die autorit op vakantie naar Spanje was. Stel je die vermoeidheid voor, en dan rit na rit. Juist omdat een vrachtwagenchauffeur de hele dag stil zit en zijn aandacht op de weg moet richten, kan hij veel stress en vermoeidheid ervaren. Als hij zijn aandacht een moment laat verslappen, verandert een gigantisch voertuig eenvoudig in een moordwapen.

De cijfers liegen niet

Ook de statistieken over de levensstijl van de gemiddelde chauffeur tonen aan hoe ongezond het leven in de truck kan zijn. Zo drinkt de gemiddelde chauffeur vaak slechts de helft van de minimale hoeveelheid die door medici wordt aangeraden. En dat terwijl je door lichte dehydratie al gauw twee keer zo veel fouten maakt. Vanwege het gebrek aan lichaamsbeweging hebben chauffeurs daarnaast vaker overgewicht en meer kans op obesitas en diabetes dan gemiddeld. Een kwart van de vrachtwagenchauffeurs hebben depressieve of zelfs angstige gedachten.

Het lichamelijke en fysieke welzijn van de vrachtwagenchauffeur is vaak lastig te peilen, juist omdat de chauffeur altijd onderweg is. Daarom is het belang als werkgever verantwoordelijk met je chauffeurs om te gaan.

Gezonde prikkels

Zo kun je als werkgever aanbiedingen geven die een gezonde levensstijl promoten. Denk aan een abonnement bij de sportschool, een workshop over gezonde voeding. Moedig je chauffeurs aan om buiten de vrachtwagen te eten. In de cabine je maaltijd verorberen is alsof je achter de televisie je maaltijd eet. Je hoofd is bezig met andere dingen dan eten, en daarom wordt je stoelgang niet goed geactiveerd. Stimuleer je chauffeurs om de tijd te nemen voor hun maaltijd en aan een tafel te gaan eten.

Gezondheid controleren

Ook is het van belang de gezondheid van je medewerkes in kaart te brengen. Deels kun je vrijwillige gezondheidscontroles invoeren. Ook kun je de data van de digitale tachograaf bestuderen. Deze geeft inzicht in de rusttijd van de chauffeur en het aantal gereden uur. Je kan zodoende uit zelfbescherming controleren of de chauffeur voldoende ontspant tussen de werkzaamheden door. Vraag ook regelmatig naar de ervaren werkdruk. Misschien lijkt een bepaalde route in bepaalde afstand op papier goed te doen, maar wordt dat in werkelijkheid anders ervaren. Zodoende kun je voorkomen dat chauffeurs niet overweldigd worden door de werkdruk. Ook andere slimme tools op de weg, zoals fleet-management systeem, kan stress op de weg voorkomen. Bijvoorbeeld door tijdig te wijzen op omleidingen en files, zodat een andere route kan worden gekozen.

Onderschat nooit het belang van een gezonde chauffeur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *